Perioraalidermatiitti (POD) eli suunympärysihottuma, on todella yleinen vaiva. Perioraalidermatiitti oireilee usein suun ja nenän alueella, erityisesti nenänpielistä suupieliin kulkevien nasolabiaalipoimujen seudulla, mutta myös nenän alla, huulten ympärillä ja leualla. Perioraalidermatiitissä ihoon tulee pieniä märkäpäisiä näppyjä ja moni luuleekin niiden aluksi olevan pieniä finnejä. Iho on näillä alueilla punoittava, kuiva ja ärtynyt. Joillakin podista kärsivillä iho voi kutista tai kirvellä, mutta ei todellakaan kaikilla.
Myös silmien ympärille voi tulla samankaltaista oireilua, jota kutsutaan periokulaaridermatiitiksi, mutta vastaavasta asiasta on siis kyse. POD keskittyy aina näille tietyille iho-alueille, koko kasvoilla ei siis näppyjä ole. Perioraalidermatiitti on yleisimmin naisten ongelma, mutta sitä esiintyy myös lapsilla ja silloin tällöin miehillä.
Sinun kannattaa lukea myös postaukseni herkästä ihosta täältä, mikäli sinulla on perioraalidermatiitti. Lue herkästä ihosta täältä.
Perioraalidermatiitin syyt
Mistä perioraalidermatiitti sitten johtuu? Syytä siihen ei tarkkaan tiedetä, mutta on huomattu, että sen voi laukaista runsas kosmetiikan käyttö, erityisesti voimakkaita aktiiviaineita sisältävät ihonhoitotuotteet, hammastahna, kortisonivoiteet, paksut, ihoa tukkivat voiteet, bakteerien pääsy karvatuppiin, hormonaaliset muutokset, e-pillerit, UV-säteily, bakteerikannan muutokset iholla ja stressi.
Itselläni on POD ja tunnettuna stressipeikkona minulla on juuri stressi suurin laukaiseva tekijä. Toki stressin seurauksena tapahtuu kehossa myös hormonaalisia muutoksia. Nämä molemmat vaikuttavat ihoon monella muullakin tapaa. Onneksi POD ei kuitenkaan minua vaivaa kovin usein, joten olen onnekkaassa asemassa. PODilla on erityispiirteenään toistuvuus, joten kokonaan se ei häviä todennäköisesti koskaan.
Vähemmän on enemmän
Jos sinulla on POD, kannattaa nyt muistaa hellävaraisuus ihonhoidossa. Älä käytä voimakkaita kuorintoja tai hyvin aktiivisia tai rasvaisia ja öljyisiä tuotteita. Toiset, joilla on POD, ovat huomanneet erityisesti rasvaisten tuotteiden riehaannuttavan tulehdusreaktiota entisestään. Vähennä tuotteita minimiin ja ota käyttöön herkän ihon tuotteet. Puhdistaminen ja kevyt kosteutus ovat kotihoidon kulmakiviä.
Lääkäri määrää sinulle vaivaan todennäköisesti tetrasykliini-antibioottikuurin, joka tuskin on lyhyimmästä päästä; ja ulkoisesti käytettävää antibioottivoidetta. Antibiooteista on monille apua. Tiedämme kyllä, mitä suolistolle seuraa sisäisesti otettavista antibioottikuureista, mutta entä iholle sitten antibioottivoiteista? Antibioottivoiteiden ongelma on se, että ne tappavat iholta myös ihoon kuuluvat hyvät bakteerit. Ihoon kuuluvien bakteerien kohdalla puhutaan ihon mikrobiomista, ja bakteerit ovat ihon normaaliflooraa, joita iho tarvitsee pysyäkseen hyvässä kunnossa. Antibioottien jälkeen seurauksena voi olla muita ongelmia, kuten kuivumista ja herkkyysreaktioita ja voi kestää hyvin kauan ennen kuin iho on jälleen tasapainossa. Lue lisää ihon mikrobiomista aiemmista postauksistani.
Talipunkkeja, yök!
Iholla elää talipunkkejä, bakteereita ja rasvahiivoja, jotka ovat siis aivan normaaleita, jokapäiväisiä seuralaisia ja niitä löytyy kaikilta. Normaalioloissa niistä ei siis juurikaan ole haittaa ja ne kuuluvat ihomme normaaliflooraan. Joskus bakteerien, hiivojen ja punkkien normaali toiminta voi aiheuttaa ihoärsytystä esimerkiksi silloin, kun ihon läpäisyeste on syystä tai toisesta heikentynyt. Tälläin tuloksena voi olla erilaisia ihosairauksia. Esimerkiksi rosacea eli ruusufinni kuuluu samaan tautiperheeseen, kuin perioraalidermatiitti ja uskotaan, että talipunkit voivat voivat lisätä ihon tulehdusreaktiota rosaceassa, vaikka eivät oletettavasti rosacean syntyyn vaikutakaan. Miksei siis myös perioraalidermatiitissa? Ikävää muuten on, rosacea voi puhjeta perioraalidermatiitin jälkeen.
Iho siis tulehtuu ja kuivuu perioraalidermatiitin seurauksena. Vaikka kuinka voisi ajatella, että korppukohtia tulisi rasvata rasvaisella voiteella, älä tee niin. Pahennat hyvin todennäköisesti tilannetta entisestään. Voit todennäköisesti hoitaa ihoasi muualta kuin suunympärysalueelta samoin kuin ennenkin, mutta ehkä olisi syytä kuitenkin hieman hoitaa ihoa kauttaaltaan hellävaraisemmin. Älä myöskään vaihtele tuotteita jatkuvasti, sillä ihonhoito ei ole pikamatka, vaan ennemminkin matka maailman ympäri ja tulokset tulevat hitaasti. Ota myös huomioon, että kaikki näppylöinti suunympäryksillä ei ole perioraalidermatiittia, vaan kyseessä voi myös olla hormonaaliset muutokset, tali-ihottuma, allergiat, karvatupentulehdus, jokin näiden yhdistelmä tai jotakin aivan muuta. Varmista siis diagnoosi ihotautilääkärillä. Monet ovat saaneet PODiinsa avun, mutta monet eivät ja Pupulandian Jenni onkin kirjoittanut omasta kärvistelystään PODin kanssa.
Tätähän en sitten kertonut sinulle…
Kerron sinulle omakohtaisen kokemukseni perioraalidermatiittini selättämiseksi. Minua todennäköisesti arvostellaan tämän johdosta, sillä eihän ammattilainen voi kertoa tällaisia asioita julki. Tämä ei ole neuvoni sinulle enkä väitä, että tämä auttaisi sinulla, vaikka se auttoi minulla. Jokaisen meistä jokaisen iho on erilainen. Jos mietitään miten monta syytä voi perioraalidermatiitin syntyyn olla, on sen taltuttamiseenkin erilaisia tapoja.
Kun minulle puhkesi POD, kokeilin monen muun keinon lisäksi elävien hyvien bakteerien lisäämistä iholle probioottiseerumilla ja muun kosmetiikan käytön vähentämistä minimiin. En kuitenkaan juuri huomannut muutosta, joten etsin tietoa monelta taholta ja löysin useamman julkaisun, jossa annettiin ohje pestä ihoa saippualla. Mitääh? Se ei kuulostanut kovin houkuttelevalta. Muttamutta…Saippupesun logiikka on siinä, että saippua vie iholta rasvaa, talia, jota talipunkitkin käyttävät ravinnokseen ja se voisi rauhoittaa PODia.
Lue myös minkälaisia virheitä voit tehdä ihonhoidossa.
Olin ensin hieman ihmeissäni, koska saippuahan nyt on lähes viimeinen kosmetiikkatuote, jolla ihoani haluaisin puhdistaa. Hakattuani päätä seinään hellävaraisen hoidon muodossa, päätin kuitenkin kokeilla saippuapesua, koska ihoni näytti melko kurjalta eikä mikään tuntunut auttavan. Minulla oli kotona hajustamatonta luonnonkosmetiikkasaippuaa, jolla pesin ensin muutaman päivän ajan ainoastaan nasolabiaalipoimuja yhden kerran päivässä. Tämän lisäksi käytin kosteuttavaa kasvovettä ja jotakin hyvin kevyttä kosteusvoidetta, en enää muista mitä. Muualla kasvoilla käytin normaalisti puhdistustuotteita, kasvovettä, kasvoöljyä ja kosteusvoidetta varoen visusti niiden laittamista ihottuma-alueelle.
Jo muutamassa päivässä alkoi näkyä tuloksia. Iho toki kuivui entisestään saippuakäsittelyssä, mutta näpyt alkoivat vähentyä silminnähden. Jatkoin saippualla pesemistä yhteensä noin viikon verran ja jossain vaiheessa viikkoa otin uudelleen käyttöön probioottiseerumin, joka helpotti kuivuutta ja punoitusta. Saippua oli varmasti myös heikentänyt ihoni mikrobikantaa niin hyvässä kuin pahassa, joten probioottiseerumi oli tuiki tarpeellinen. Vaikka seerumi on hyvin öljyinen, eivät näpyt kuitenkaan palanneet takaisin.
Kun kuivuus oli hieman hellittänyt ja olin jo lopettanut saippualla pesemisen, otin käyttöön herkän ihon konjac-sienen, joka kuorii hyvin hellävaraisesti ja jättää iholle suojaavan kolloidisen kalvon. Konjac-sienellä voi pestä myös lapsen ihoa, joten hyvin hellävaraisesta tuotteesta on kyse. Nykyään, kun huomaan muutamia näppyjä tulevan nenänpieliin, puhdistan heti alueet konjac-sienellä muutaman päivän ajan ja näpyt häviävät eikä POD ole montaa kertaa uusiutunut kunnolla.
Kokeile probiootteja
Huomioithan, että tämä neuvoni perustuu ainoastaan omaan positiiviseen kokemukseeni PODin hoidosta omalla kohdallani. Voi olla, että ihosi riehaantuu kokeilusta entisestään. Mikäli kuitenkin päätät kokeilla saippuapesua, valitse hajusteeton ja väriaineeton luonnonkosmetiikan saippua, jossa on mahdollisimman vähän ainesosia. Voisi myös olla hyvä, että kokeilet saippuapesua aluksi vain muutaman kerran viikossa, etkä joka päivä, kuten minä tein. Voi olla, että ihosi ei siedä pienintäkään kuorivaa tuotetta, joten konjac-sienikin on poissuljettu.
Jos sinulla on ollut POD hyvin pitkän aikaa, vaatii sen hoitaminen pitkäjänteisyyttä ja lempeitä ajatuksia ja pääset ehkä parhaaseen tulokseen vain jatkamalla hyvin minimaalista, hellää hoitoa. Hermoston rentouttaminen erilaisin keinoin on iso osa monien iho-ongelmien rauhoittumista, ei ole siis turhaa opetella esimerkiksi syvähengitystä, hyräillä tai opetella kasvojen, kaulan ja päänahan hieronnan tekemistä itselleen.
Voin omasta kokemuksesta myös sanoa, että kasvojoogan ja kasvohieronnan avulla olen itse löytänyt oman tapani rentoutua ja koska niitä voi tehdä missä tahansa, sopii kasvojooga monenlaisiin rytmeihin ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Uskon myös vahvasti, että hyvien bakteerien lisäämisestä iholle on vain hyötyä perioraalidermatiitissä ja sitä tietä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kokeile siis probiootteja niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ja jos mietit, että miksi sisäisesti, niin nykyisin tiedetään, että kehossa elävät erilaiset bakteerit keskustelevat keskenään. Sillä, mitä suuhusi laitat on siis paljonkin merkitystä, miten ihosi voi. Eikä pelkästään bakteerien kannalta.
Esimerkiksi mm. mahalaukkua hermottava kiertäjähermo eli vagushermo, joka on merkittävässä roolissa stressissä, rauhoittuu edellä mainituin keinoin (syvähengitys, hyräily, kosketus). Vatsavaivat – stressi – iho-ongelmat -vagus-hermo-rentoutuminen: vaikuttavat kaikki toisiinsa. Alatko nähdä kokonaiskuvaa, jota tässä hahmottelen?
Onko sinulla perioraalidermatiitti? Minkälaisia keinoja olet löytänyt sen selättämiseksi?
Lempeästi, Reija