Miten tunnistat oman ihotyyppisi? Lue lisää ihotyyppioppaasta

Miten tunnistat oman ihotyyppisi? Miten ihotyyppi määritellään? Ihotyypin määrittely voi joskus olla hankalaa, sillä jokaisella meistä on omanlaisensa iho eikä toista täysin samanlaista tule vastaan. Miksi ihotyypin määrittely sitten on tärkeää? Se antaa pohjan oikeille tuotevalinnoille ja toimivalle ihonhoitorutiinille. Ihotyyppi ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka tuotevalintoihin vaikuttaa, vaan kokonaisuus ratkaisee.

Monet asiakkaistani ovat olleet sitä mieltä, että heillä on sekaiho, koska heille on niin joskus kosmetologilla sanottu. Osalla tämä pitää toki edelleen paikkansa, mutta osalla ihotyyppi myös muuttuu vuosien saatossa. Ihotyyppi muuttuu usein pikkuhiljaa esimerkiksi hormonitoiminnan seurauksena.

Rasvoittuvan ihon talineritys vähenee ja iho saattaa normalisoitua. Sekaihokin voi normalisoitua, jolloin kuivuus häviää ja epäpuhtaudetkin alkavat vähentyä. Ihanaa, eikö totta? Normaali ihotyyppi voi muuttua rasvoittuvaksi ympäristön ja olosuhteiden johdosta. Aikuisellekin voi kehittyä akne, jolloin ihotyyppi voi muuttua kuivanrasvaiseksi tai öljyrasvaiseksi ihoksi. Ihotyyppi ei ole siis jotakin, joka ei voisi koskaan muuttua.

Myös vääränlaiset hoitotavat voivat johtaa ihotyypin muuttumiseen. Liian rajut käsittelyt, jatkuva kuorinta, voimakkaat säilöntäaineet tai ihon kuivattaminen kasvojenpesugeeleillä voivat johtaa siihen, että ihosi tasapainotila muuttuu ja samalla myös ihotyyppisi voi hiljalleen muuttua.

Kahta samanlaista ihoa ei ole olemassa. Älä siis vertaa omaa ihoasi toisen ihoon. Vaikka sinulla ja ystävälläsi olisi molemmilla rasvainen iho, on silti epätodennäköistä että teille sopisivat optimaalisesti täysin samat tuotteet. Älä myöskään tuijota sokeasti purkin kyljessä määriteltyä ihotyyppiä, sillä myös tuotteen tuntuma, imeytyvyys iholla ja raaka-aineet määrittelevät sen onko tuote sinulle ihanteellinen.

Ihotyypin määrittely

Miten omaa ihoa kannattaa alkaa määrittelemään ja miten tunnistat oman ihotyyppisi? Pese kasvot ensin miedolla kasvojenpuhdistusaineella, puhdistusmaito soveltuu tähän hyvin. Taputtele kuivaksi pyyhkeellä ja jätä kokonaan ilman kasvovettä, seerumeita, öljyjä ja voiteita. Odottele parisen tuntia.

Ota aikaa omaan ihosi tutustumiseen. Talvella ja kesällä iho tuntuu ja näyttää usein erilaiselta. Minulla on Eva Verde onlinehoitolassa myös ihon syväanalyysi, jossa teen analyysin puolestasi, huomioiden myös elintapojesi merkityksen.

Tunnustele ja kokeile ihoasi käsin.  Tuntuuko se kimmoisalta ja täyteläiseltä vai tyhjältä? Onko ihon pinta sileä vai karhea? Tarkastele ihoasi hyvässä valossa peilin edessä. Onko juonteita tai hienoja ryppyjä? Tuntuuko iholla rasvaisuutta? Nouseeko päivän aikana iholle kiiltoa? Kiristääkö tai hilseileekö iho?

Näetkö ihollasi mustapäitä? Entä näkyviä finnejä eli pustuloita? Tunnetko ihon alla tulehtuneita finneja eli papuloita? Entäpä pieniä, kovia, valkoisia miliumeja, jotka usein löytyvät silmäympärysalueelta? Ovatko ihohuokoset selvästi näkyvillä vai vain pieniä pisteitä tai lähes näkymättömiä, kuten lapsilla? Kuultavatko verisuonet ihon läpi? Tuntuuko iho paksulta vai ohuelta? Onko ihosi väriltään samea vai kirkas?

Pintakuivuutta eli kosteusköyhyyttä voi olla millä tahansa ihotyypillä. Tämä ei kuitenkaan muuta ihotyyppiä, vaan kuivuminen on reaktio ilman kuivumisesta, ilmastoinnista, vääränlaisista hoitotuotteista, hormonaalisista muutoksista, stressistä tai liian vähäisestä vedensaannista ja huonontuneesta ruokavaliosta.

Ajoittaisen pintakuivuuden saa usein kuriin helpostikin pohtimalla mitkä tekijät voisivat olla kuivumisen syynä ja tekemällä niihin muutoksia. Erityisesti ohuella iholla kosteusköyhyydestä voi muodostua lähes aina läsnäoleva ongelma, joka vaatii juuri oikeanlaista hoitoa ja hoitotuotteita. Mikäli pintakuivuutta ei hoida, iho herkistyy.

Herkkä iho ei ole ihotyyppi, sillä jokaisessa ihotyypissä iho voi herkistyä. Lue herkästä ihosta lisää täältä.

Tarkastele ihossasi seuraavia asioita:

  • Onko iho kimmoisa vai tyhjän tuntuinen ikääsi verrattuna?
  • Tuntuuko iho paksulta ja näyttääkö se tukkoiselta?
  • Näyttääkö ihosi ohuelta, kuultavatko verisuonet läpi?
  • Tuntuuko iholla karheutta vai tuntuuko se sileältä?
  • Hilseileekö ihosi?
  • Kiristääkö ihoasi vain pesun jälkeen vai muutoinkin?
  • Onko ihollasi syviä juonteita ja uurteita?
  • Onko ihollasi hentoja ryppyjä esimerkiksi silmänympärysiholla?
  • Tuntuuko iho pinnastaan kuivalta, hieman öljyiseltä vai selvästi öljyiseltä? Nouseeko sinulle T-alueelle (otsa, nenä, leuka) kiiltoa päivän aikana? Kiiltävätkö kasvot kauttaaltaan?
  • Pysyykö meikki hyvin?
  • Onko ihollasi epäpuhtauksia? Onko niitä vain muutamia nenällä, tai hieman enemmän T-alueella? Onko epäpuhtauksia myös poskien iholla?
  • Onko ihossasi valkoisia luufinnejä eli miliumeja?
  • Ovatko ihohuokosesi lähes näkymättömät vai hieman laajentuneet? Ovatko ihohuokosesi suuret ja venyneet?
  • Onko ihonvärisi heleä, samea, kalpea vai punoittava?
Normaali iho

Normaalissa ihossa talintuotanto on normaalia. Muutamia epäpuhtauksia voi olla yhdellä tai kahdella alueella, esimerkiksi nenällä ja leaulla. Pieni kiiltely meikin päälle päivän mittaan on vielä normaalia ja meikki pysyy hyvin kiiltelystä huolimatta.

Ihoa ei kiristele pesun jälkeen eikä se hilseile. Huokoset ovat melko pienet, mutta kuitenkin erottuvat silmin tarkasteltaessa, mutta iän myötä ne voivat hieman suurentua. Normaali iho on kosteutettu, kaunis ja heleä. Se tuntuu kosketettaessa kimmoisalta. Vanhemmiten normaaliinkin ihoon voi tulla löystymistä kudosten veltostuessa.

Normaali-ihoinen voi melko huoletta käyttää kiinteyttäviä ja liftaavia tuotteita, kunhan huolehtii riittävästä kosteutuksesta. Ohuelle normaalille iholle vaarana on sen kuivuminen ulkoisista tekijöistä riippuen eikä mikään ihotyyppi siedä jatkuvaa rassaamista liian tujuilla aineilla. Mikäli normaali-ihoisena laistat puhdistuksesta vaikkapa siitä syystä, ettet käytä meikkiä, on todennäköistä epäpuhtauksien ja juonteiden lisääntyminen ajan saatossa.

Normaali iho hyötyy kaksoispuhdistuksesta, sillä se saa ihon hehkumaan aineenvaihdunnan vilkastumisen seurauksena, jolloin iho on entistä kauniimpi. Käytä siis öljymäistä puhdistustuotetta ensimmäisen vaiheen puhdistukseen ja maitomaista toisessa vaiheessa. Älä unohda kasvovettä. Sen kerrostaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mutta unohda pumpulilaput ja suihkuttele kasvovesi suoraan ihollesi tai kaada kämmenelle ja imeytä käsin taputtelemalla.

Levitä seerumi tai öljy vielä kostealle iholle ja laita lopuksi kosteusvoide, jos sille on tarvetta. Kuorinnan voit tehdä kerran viikossa miedoilla hedelmähapoilla tai vahvemmalla iholla jopa kevyesti rakeisella kuorintatuotteella. Kuorinnan jälkeen nautiskele kosteuttavasta naamiosta, jonka voit silloin tällöin jättää myös yöksi, jos sillä tuntuu pientä kiristelyä silloin tällöin.

Kuiva iho

Kuivasta ihosta puuttuu rasvaa ja sen kosteuspitoisuus on alentunut. Sen huokoset eivät juuri talia eritä, joten se ei kiillä. Kuivassa ihossa huokoset ovat hyvin pienet, usein lähes näkymättömät. Epäpuhtauksia ei juuri ole. Hoidettuna kuivaihoisen ihon väri on usein kuulas ja kaunis. Hoitamattomana kuiva iho voi olla myös kalpea, samea tai punoittava. Iho on usein ohut, jopa paperimaisen ohut. Iho voi tuntua karhealta ja se voi myös hilseillä.

Ohuen rakenteensa vuoksi kuivaihoisille kehittyy helposti couperosaa ja läpäisyesteen heikentymisen vuoksi se herkistyy helposti. Miliumit ovat tyypillisiä kuivassa ihossa ja ne esiintyvät usein rykelminä erityisesti ohuella silmänympärysiholla. Kuiva iho saattaa myös rypistyä ennenaikaisesti kosteuden puutteen vuoksi. Iäkkäämmillä ihmisillä iho tuntuu usein tyhjältä ja veltostuneelta.

Kuivaihoisen puhdistustuotteen tulee olla öljymäinen puhdistusaine tai puhdistusvoide. Unohda siis vaahdot ja geelit, saippuoista puhumattakaan. Kerrosta useampi kerros kosteuttavaa kasvovettä, jotta ihosi saa riittävästi vesikosteutta. Lukitse kasvoveden kosteus iholle ravitsevalla ihoöljyllä ja levitä vielä päälle täyteläinen voide.

Öljyn sijasta voit käyttää myös hoitobalmeja. Ihon kuorintaan sinun kannattaa käyttää mietoa rakeetonta, entsymaattista kuorintaa. Kuorinnan voit tehdä ihollesi kerran kuussa. Kosteuttavia naamioita voit tehdä 1-2 kertaa viikossa. Laita myös naamion alle kasvovesi ja öljy, jolloin saat suurimman hyödyn hoitotuotteistasi. Kosteuttavan naamion voit jättää vaikuttamaan ihollesi yön ajaksi ja aamulla pestä pois.

Sekaiho

Sekaihojakin voi olla hyvin eri tyyppisiä. Sekaiholla on sekä rasvoittuvia alueita, että kuivia ihoalueita. Epäpuhtaudet ovat tyypillisesti T-alueella. Sekaiholla huokoset ovat eri kokoisia eri alueilla, usein t-alueella huokoset ovat suurentuneet ja poskilla normaalit tai jopa hyvin pienet. T-alueen iho voi olla paksuhko tai paksu ja poskilla iho voi olla normaali tai ohut.

Sekaihoisella iho voi olla myös kauttaaltaan pintakuiva, jolloin huokoset eivät pääse puhdistumaan ja tuloksena on entistä suuremmat ihohuokoset ja enemmän epäpuhtauksia. Lisäksi pintakuivuus tuo pitkittyessään mukanaan myös ihon herkistymistä. Iän myötä iho usein kuivuu, talintuotanto vähenee ja ihosta voi tulla kuiva iho.

”Iho reagoi kuivumalla, kehittämällä lisää epäpuhtauksia ja mahdollisesti herkistymällä.”

Sekaiho on väriltään usein samea ja harmaa. Se voi hilseillä paikka paikoin. Monet, joilla on sekaiho tunnustavat käyttävänsä melkoisen tujuja tuotteita erityisesti puhdistamiseen, jolloin iho reagoi kuivumalla, kehittämällä lisää epäpuhtauksia ja mahdollisesti herkistymällä.

Myös sekaiholla on usein couperosaa, erityisesti jos poskien seudun iho on ohut. Sekaihon hoito voi sinusta tuntua joskus siltä, että päästyäsi yhden askeleen eteenpäin, otat taas kaksi askelta taksepäin. Jos olet käyttänyt sekaihon tuotteita, on todella paljon tuotteen valmistajasta kiinni, mitä asiaa he sekaihon hoidossa painottavat – kuivuuden ehkäisyä vai epäpuhtauksien vähentämistä.

Nyrkkisääntönä voi sanoa, että kosteusköyhällä sekaiholla kuivuuden selättäminen on ensiarvoisen tärkeää, jolloin epäpuhtauksiakaan ei muodostu niin helposti ja vältyt mahdollisesti ihon herkistymiseltä. Sekaiholla on myös usein miliumeja, johtuen ihon kuivumisesta.

Puhdistuksessa jälleen kerran kaksoispuhdistus on omiaan tekemään ihostasi joustavan, puhtaan ja pehmeän, joten puhdista ihosi ensin öljyllä ja sen jälkeen  puhdistusmaidolla. Voit käyttää öljyn poispyyhkimiseen pehmeää kasvopyyhettä, mikäli ihosi ei ole herkkä.

K-o-s-t-e-u-t-t-a-v-a-n kasvoveden läträäminen on ykkösasemassa sekaihon hoidossa ja suosittelen sen kerrostamista 4-7 kertaa. Sameaan väriin helpotusta tuo kirkastava seerumi. Voit myös käyttää puhdistavaa  ja tasapainottavaa seerumia epäpuhtaille alueille ja kosteuttavaa seerumia muualle.

Jos t-alueesi ei ole pintakuiva, toisinsanoen siihen ei muodostu hentoista kalvoa, jonka pinnalle tali muodostuu eikä ihoasi kiristele t-alueelta, voit kokeilla käyttää kahta eri hoitovoidetta. Kevyempää, tasapainottavaa t-alueelle ja kosteuttavaa, rauhoittavaa tuotetta poskille. Pintakuivalla iholla kosteuttava, rauhoittava voide tulee levittää koko kasvoille.

Kevyemmän kosteusvoiteen kaveriksi voi vielä lisätä ravitsevan öljyn, joka tukee ihon joustavuutta ja auttaa suojamuurin ylläpitämisessä. Tässä tapauksessa levität öljyn kosteusvoiteen päälle. Voit myös kokeilla olla kokonaan ilman kosteusvoidetta ja vain imeytät öljyn painelemalla sen kasvoille. Hoidon alkuvaiheessa on todennäköistä, että hoitotuotteet vain pyörivät ihon pinnalla pintakuivuuden takia eivätkä imeydy. Kasvoveden kerrostaminen on tässäkin avainasemassa ja sitä sinun ei tule missään nimessä jättää välistä.

Ihoa voit kuoria korkeintaan pari kertaa kuukaudessa. Herkistyneellä iholla ei alkuvaiheessa ollenkaan. Kuorinta-aineen tulee olla entsymaattinen tai mietoja aha-happoja sisältävä tuote. Sekaihoisen naamio on kosteuttava, mutta ei kuivattava. Mikäli ihosi ei ole pintakuiva, voit käyttää t-alueella myös talia imeviä naamioita kerran kuukaudessa.

Rasvainen iho

Rasvaisella iholla talia erittyy päivän mittaan runsaasti. Iholla esiintyy usein mustapäitä ja finnejä, märkäpäisiä pustuloita ja ihonalaisia papuloita. Ihohuokoset ovat suuret ja iho on usein väriltään tunkkainen ja samea.

Meikki ei pysy rasvaisella iholla kunnolla, vaan liukuu pois iholta. Rasvainen iho jaetaan kahteen eri luokkaan: öljyisen rasvaiseen seborrea oleosa-ihoon ja kuivanrasvaiseen seborrea sicca-ihoon.

Öljyrasvainen iho on usein paksu ja se sietää melko hyvin erilaisia kosmeettisia aineita ja käsittelyjä. Se on hyvin harvoin herkkä. Öljyrasvaisen ihon hoidossa kannattaa ottaa käyttöön kaksoispuhdistus. Ensimmäisen vaiheen öljypuhdistus liuottaa hyvin talia ja toisen vaiheen puhdistus puhdistusmaidolla tai hyvin miedolla vaahdolla taas viimeistellään puhdistus ja estetään huokosten tukkeutumista. Painele ihollesi kasvovettä kertaalleen ja levitä sen jälkeen mattapinnan jättävä voide.

Voi tuntua houkuttelevalta käyttää talintuotantoa hillitseviä tuotteita jatkuvasti, mutta iho saattaa intoutua niistä tuottamaan talia entistä enemmän. Voit käyttää savipohjaisia naamioita korkeintaan kerran viikossa ja kuoria ihoasi salisyylia sisältävillä kuorinta-aineilla yhtä usein.

Erityisesti iltaisin voit kosteusvoiteen joukkoon lisätä muutaman tipan ravitsevaa kasvoöljyä, jolloin ei ole huolta siitä, etä öljy vaikuttaisi meikin pysyvyyteen. Toki voit kokeilla öljyä myös aamuisin ja testata miten meikkisi käyttäytyy.

Lukitse kosteus

Kuivanrasvainen iho erittää kyllä talia, mutta on pinnastaan kuiva, hilseilevä, monesti punoittava ja se voi olla herkistynyt. Kuivarasvaisen ihon hoidossa kaksoispuhdistus ensin öljyllä ja sen jälkeen puhdistusmaidolla on paras vaihtoehto.

Kasvovedeksi sinun kannattaa valita erittäin kosteuttava kasvovesi. Sitä kerrostamalla useampi kerros, vähintään 4-5 tai jopa seitsemän kertaa auttaa ihoasi saamaan tarvitsemaansa vesikosteutta. Lukitse kosteus ihoosi kevyellä kosteusvoiteella. Kosteusvoiteen päälle kannattaa vielä imeyttää painellen ravitseva ja tasapainottava kasvoöljy, joka estää kosteuden haihtumista iholta.

Toivottavasti sinulle oli apua tästä pienestä ihotyyppioppaastani! Joskus ihotyypin määrittely on kuin veteen piirretty viiva eikä sen analysoiminen ole aina yksioikoista. Mikäli et ole edelleenkään varma omasta ihotyypistäsi, ota minuun rohkeasti yhteyttä, autan mielelläni.

Päivitetty 30.3.2021.

 

 

Mitä mieltä olet? kommentoi, niin jutellaan lisää.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.