Miten lisätään hyviä bakteereita iholle? Oletko ajatellut, miksi se edes on tärkeää? Ihon mikrobiomi on merkittävässä osassa ihon hyvinvointia. Mikrobiomi tarkoittaa kehossamme elävien ja sinne kuuluvien hyvien bakteerien, hiivojen ja sienten sopuisaa yhteiseloa, sen normaaliflooraa. Mikrobiomeja on elimistössämme useita erilaisia. Oma mikrobistonsa löytyy nenästä, suusta korvista, genitaalialueelta, suolistosta ja iholta. Mikrobiomi vaikuttaa elimistömme vastuskykyyn patogeenejä, toisinsanoen taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereja vastaan ja auttaa immuunipuolustuksemme toiminnassa. Monipuolinen mikrobiomi auttaa ihoasi ja kehoasi pysymään tasapainossa.
Luontoyhteyden merkitys
Nykyajan ihmiset ovat ovat menettäneet paljon siitä luontoyhteydestä, joka meillä on ollut ennen, kuin elämästä tuli kaupunkeihin keskittynyttä, työskentely siirtyi paljolti toimistoihin (ja koronan myötä kotikonttoreihin) ja asuminen kerrostaloihin. Toki tämä on melkoinen yleistys, asutaanhan meillä edelleen maaseudulla, omakotitaloissa ja tehdään ulkotöitä, mutta kuinka paljon tästäkään tapahtuu luonnossa, metsissä, mullassa möyrien? Lapset leikkivät asfalttipihoilla, käsiä pestään entistä ahkerammin, pintoja desinfioidaan. Käytetään koneita ja laitteita, kuljetaan autolla paikasta toiseen. Kuinka moni käy meistä käy enää päivittäin luonnossa? Koskettelee multaa, puita, hengittää metsän raitista ilmaa?
Osaatko siis jo arvata, miten iholle lisätään hyviä bakteereita? Hyville pöpöille altistumiseen tosin on olemassa toinenkin keino, mikäli luonnossa liikkuminen ei mahdu jokapäiväiseen rutiiniisi.
Entisaikaan, esimerkiksi viisikymmentäluvulla, jolloin äitini oli lapsi, ihmisillä oli todella paljon enemmän luontoaltistusta – työt olivat pääosin ulkotöitä, asuttiin maaseudulla, kaikkea ei puunattu ja jynssätty niin puhtaaksi, koska pesuaineitakaan ei ollut juuri tarjolla ja lasten leikkipuistoina toimivat puut ja kivet. Metsään ja pelloille pääsi usein suoraan omalta pihalta. Kotona oli usein paljon eläimiä. Mikrobeille altistuttiin enemmän, sillä esimerkiksi ulkohuussissa käynnin jälkeen ei juuri pesty käsiä ja porkkanat saatettiin kiskaista suoraan maasta, mitä nyt ehkä vähän pyyhkäistiin housunlahkeeseen ja pisteltiin poskeen. Ruoka ei ollut prosessoitua ja steriiliä. Kesällä lapset olivat jatkuvasti paljain jaloin. Saunassa käytiin kerran viikossa eikä puhtaudesta oltu todellakaan niin turhan tarkkoja.
Luonnosta terveyttä
On tieteellisesti todistettu, että luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti vaikuttaa ihmisen terveyteen ja immuunijärjestelmään. Erittäin tärkeässä roolissa ovat ensimmäiset lapsuusvuodet, jolloin elimistön mikrobikanta kehittyy.
Erilaiset autoimmuunisairaudet, joita on satakunta erilaista, ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Miksi niitä ei ole ollut aiemmin niin paljoa? Mikä tähän tilanteeseen on johtanut? Suomalaiset tutkijat Helsingin ja Tampereen yliopistosta ovat esittäneet, että ensimmäisten elinvuosiemme aikana saamme liian vähän mikrobialtistusta, jolloin immuunijärjestelmämme ei ole oppinut tarpeeksi puolustautumaan. Tutkimuksissa on todettu, että lasten, joiden hygieniataso on selvästi heikompi (vrt. Venäjän Karjala-Suomi), autoimmuunisairauksien määrä on selvästi pienempi, kuin lapsilla joiden hygieniataso on korkea.
Yleisiä iho-ongelmia
Ihon mikrobiomin on huomattu vaikuttavan myös ihosairauksien syntyyn. Aika paljonhan meillä on näppyä, nyppyä, ärsytystä ja muuta ryhelmää. Atopiadiagnoosit ovat yleistyneet. Rosaceaan eli ruusufinniin törmään todella usein. Perioraalidermatiittiä on esiintynyt vain 1950-luvulta lähtien, mutta on nykyisin varsin monen kiusana. Seborrooinen ekseema, toisin sanoen taliköhnäihottuma tai tali-ihottuma, tuntuu olevan hyvin yleinen. Iho punoittaa, herkistyy, reagoi ties mihin, kuumottaa ja kuivuu tai toisaalta rasvoittuu. Tulehdukset, ihottumat ja kutina iholla vaivaavat ja oireita on vaikea saada kuriin. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihon mikrobiomi ei ole ainoa syy, joka edellämainittuja ongelmia iholle aiheuttaa, vaan ihminen on kokonaisuus – mieli, keho ja iho.
Suojabarriääri suojaa ihoasi
Iholla on suojabarriääri eli suojamuuri. Suojabarriääri suojaa ihoasi ja estää haitallisten aineiden ja mikrobien pääsyn kehoosi. Se estää myös veden haihtumista iholtasi. Suojabarriääri muodostuu hydrolipidikalvosta, joka koostuu mm. vedestä, hiestä ja lipideistä eli rasva-aineista (mm. ihotalista). Terve iho on luontaisesti hieman hapan, joka johtuu ihotalin eli sebumin tuottamasta maitohaposta. Ihon luontainen bakteerikanta voi parhaiten juuri miedosti happamalla iholla. Jos ihon pH muuttuu emäksisemmäksi, myös iho-ongelmia voi alkaa syntyä. Ihon talintuotanto muuttuu, se kuivuu, läpäisyeste heikkenee ja mikrobitoiminta häiriintyy. Haitallisten bakteerien määrä iholla alkaa lisääntyä ja erilaiset iho-ongelmat, tulehdukset ja ärsytysreaktiot alkavat vaivata.
Iho-ongelmien ennaltaehkäisy on todella tärkeää ja jo olemassa olevien ongelmien hoitoon kannattaa ehdottomasti ryhtyä, jotta vältytään tekemästä enemmän hallaa. Ota siis ensiaskel ja kurkista kylpyhuoneesi kaappiin. Päivitä tuotteesi mikrobiomia tukeviin ja suojabarriääriä helliviin tuotteisiin, mikäli löydät jotakin seuraavista: Emäksisiä pesuaineita, jotka muuttavat ihon pH:ta tai voimakkaasti peseviä tuotteita, jotka vaurioittavat ihon suojamuuria. Voimakkaita, usein toistuvia kuorintoja, jotka heikentävät ihon läpäisyestettä ja altistavat haitallisille mikrobeille, ne voivat myös kuivattaa ihoasi. Antibakteerissia ja desinfioivia tuotteita, jotka tuhoavat ihon mikrobistoa. Synteettisiä rasvoja ja silikoneja sisältäviä tuotteita, jotka estävät ihon normaaleja toimintoja.
Näin siis lisäät hyviä bakteereita ja annat mikrobiomillesi uusia asukkaita
Jos mahdollista, ota luonnossa liikkuminen tavaksesi. Vaikka et pääsisi luontoon joka päivä, koeta edes kerran viikossa. Tutkiskele ympäristöäsi, istuskele mättäile ja makaile heinikoissa. Ota käsiisi multaa ja koskettele maatuvia kasvien osia. Puiden halailu on paitsi mieltä hellivää, myös mikrobiomiasi parantavaa. Jos näet kuralätäkön, pompi siinä kerrankin huolella ja anna myös lastesi tehdä niin. Terveytesi ja hyvinvointisi tähden. Immuunipuolustuksemme tarvitsee harjoitusta kehittyäkseen vahvaksi.
Mikä sitten on se toinen keino luontoaltistuksen parantamiseen? Lue lisää postauksen toisesta osasta!
Mikrobiomia hellien,
Reija