Luonnonkosmetiikkaa, luomukosmetiikkaa vai vegaanista kosmetiikkaa?

Mitä on luonnonkosmetiikka? Selviydy kosmetiikkaviidakossa

Luonnonkosmetiikkaa, luomukosmetiikkaa, synteettistä vai vegaanista kosmetiikkaa?

Mitä on luonnonkosmetiikka? Kuluttajan on välillä hankalaa löytää omaan arvomaailmaansa sopivat tuotteet kosmetiikan mainoslauseiden joukosta. Eikä se ole ihme, sillä viherpesu – eli tuotteiden mainoslauseisiin viljellyt lauseet ja sanat, kuten naturals; sisältää luonnollisia ainesosia; green cosmetics ja monet muut saattavat sotkea tietoisempaakin kosmetiikan käyttäjää.

Vegaaninen kosmetiikka

Jos tuotteessa on merkintä Vegan, tarkoittaa se, että tuote on vegaaninen, toisinsanoen se ei sisällä eläinperäisiä ainesosia, kuten mehiläisvahaa ja lanoliinia eli lampaanvillarasvaa. Sen sijaan tuote voi sisältää mitä tahansa kosmetiikassa käytettyä synteettistä ainetta. Vegaanisuus ei siis tarkoita automaattisesti, että tuote olisi luonnoskosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikka taas ei automaattisesti ole aina vegaanista. Vegaaninen tuote ei ole välttämättä myöskään ekologinen valinta.

Mitä on luonnonkosmetiikka?

Jos haluat olla varma, että tuotteesi on luonnonkosmetiikkaa, etsi luonnonkosmetiikan sertifikaatteja. Sertifikaatit määrittelevät sen, kuinka paljon tuotteessa on oltava luonnollisia ainesosia ja kuinka paljon tuotteen tulee sisältää luomulaatuisia raaka-aineita, jotta tuote voi sertifikaatin saada. Voit lukea lisää aiheesta myös Hidasta elämää -blogissa. On siis olemassa paljon luonnonkosmetiikkaa, joissa on jonkin verran synteettisesti valmistettuja ainesosia, mutta jos et mitään synteettistä ihollesi halua, löytyy myös tuotteita, joissa synteettisiä aineita ei ole yhtään. Luonnonkosmetiikasta löytyy myös valtava määrä upeita, erityisesti pieniä artesaanityyppisiä sarjoja, joilla ei puhtaasti rahan takia ole ollut mahdollisuutta sertifikaattia hankkia. Sen vuoksi on helpompaa, jos opit tulkitsemaan tuotteiden incejä eli ainesosalistoja itse.

Erilaisia sertifikaatteja on useita ja niillä on erilaisia kriteereitä siitä, minkälaisen tuotteen ne luonnonkosmetiikaksi luokittelevat. Eroja on erityisesti siinä, kuinka paljon luomulaatuisia ainesosia tuotteen täytyy vähintään sisältää. Tunnetuimpana sertifikaattina on Ecocert, jonka lisäksi BDIH, NaTrue, Soil Association, Cosmebio ja AIAB ovat varmasti sertikaatteja, joita purnukoiden kyljissä useimmiten komeilee täällä meillä Suomessa. Luonnonkosmetiikan sertifikaatteihin ja standardeihin kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin Pro Luonnonkosmetiikka Ry:n sivustolla.

Luonnollisesti luomu

Luonnonkosmetiikka ei ole aina automaattisesti luomukosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikassa yleensä mainitaan erikseen ne ainesosat, jotka ovat luomuja, mutta kaikkia raaka-aineita ei ole mahdollista luomuviljeltyinä edes saada. Luomuraaka-aineeksi voidaan sanoa vain sellaista luonnonmukaisesti viljeltyä kasviraaka-ainetta, jota ei ole jatkojalostettu laboratoriossa. Luomukosmetiikaksi voidaan sanoa tuotetta, jossa on yli 95% luonnonmukaisesti viljeltyjä ainesosia. Löydät tämän prosenttiosuuden yleensä tuotteen takaosasta inci-listan alta. Voi kuitenkin olla mahdollista, että tuote sisältää mineraaleja, villiyrttejä tai villinä kasvavia kukkia, joita ei voida luomuiksi sanoa, vaikka ne itsestään luonnossa ilman kasvattamista esiintyvätkin.

Ostamalla luonnonkosmetiikkaa synteettisen kosmetiikan sijaan, teet aina ekologisen valinnan. Luonnonkosmetiikassa käytettävien luonnonmukaisten aineiden alkuperä on pystyttävä jäljittämään, uhanalaisia kasveja ei saa käyttää ja villikasvien keräämisen on oltava vastuullista. Pakkausmateriaalien on oltava aina mahdollisimman ekologisia. Luonnonkosmetiikkaa ei saa testata eläimillä. Mutta! On myös totta, että yritys, joka luonnonkosmetiikkaa valmistaa, saattaa valmistaa myös paljon muita joko epäeettisiä ja epäekologisia tuotteita. Kannattaa siis tutustua yritykseen tuotteiden ja brändin takana ja tukea vain vastuullisia yrityksiä, joita myös syntteetisellä puolella löytyy.

Löytääkö herkkänenäinen itselleen sopivia tuotteita luonnonkosmetiikasta?

Synteettisesti valmistetut tuotteet saatetaan mieltää turvallisemmiksi kuin luonnonkosmetiikka, joka joillekin on sen tunnettuudesta huolimatta edelleen ”hörhöjen hömpötyksiä”. Tosiasia on se että, niin uonnonkosmetiikasta, kuin synteettisestä kosmetiikasta löytyy sekä todella laadukkaita, että aivan kamalia tuotteita.

Todella usein myös kuulee, että joku käyttää omien sanojensa mukaan kemikaalitonta kosmetiikkaa. Hmm.. no sellaista ei ole olemassakaan, sillä onhan jo esimerkiksi H2O eli vesikin kemikaali.

Luonnonkosmetiikka voi allergisoida samaan tapaan kuin synteettinen kosmetiikka ja toisaalta joskus jopa helpommin, sillä erityisesti eteeriset öljyt, joita luonnonkosmetiikassa paljon käytetään, aiheuttavat monille allergiaa. Jotkin luonnonkosmetiikan tuotteet voivat hajusteallergikoille olla liikaa ja tuoksuherkätkin voivat saada luonnonkosmetiikasta herkästi oireita – allekirjoittaneelle liian runsas ruusuntuoksu aiheuttaa pahoinvointia ja migreenin, mutta pienissä määrissä ja mietoina pitoisuuksina voin ruusua kyllä käyttää. Nykyisin on jo todella paljon valikoimaa luonnokosmetiikkatuotteissa, joten jokaiselle löytyy varmasti tuotteet, jotka eivät herkistä tai allergisoi. Olemme Suomessa todella upeassa asemassa, sillä meillä löytyy luonnonkosmetiikkaa jo melkein minkä tahansa kaupan hyllyltä. Suomessa myös valmistetaan todella monia, ihania sarjoja, myös hyvin herkkäihoiset huomioiden.

Kaikkea ei voi kopioida

Huomattavaa on se, että ostat sitten minkä tahansa tuotteen, on merkitystä ihosi hyvinvoinnin kannalta vain sillä, minkälaisia ainesosia tuote sisältää ja kuinka paljon tiettyä raaka-ainetta tuotteessa on. Kemiallisesti on mahdollista monia aineita kopioida eikä iho erota tällöin onko kyseessä saman tuotteen luonnollinen vai laboratoriossa valmistettu versio. Kaikkea ei kuitenkaan pysty kopioimaan ja laboratoriossa valmistamaan. Synteettinen kosmetiikka sisältää myös valitettavan usein raaka-aineita, joiden hyöty iholla on minimaalinen, kuten jos verrataan vaikkapa mineraaliöljyä kasviöljyyn. Molemmat estävät kyllä kosteuden haihtumista, mutta mineraaliöljy ei tee iholla mitään muuta, kun taas kasviöljyjen sisältämät antioksidantit, omega-rasvahapot ja mineraalit hoitavat ihoa. Syy siihen miksi synteettisiä aineita ei korvata luonnollisilla aineilla, on raha. Tuotteesta tule useimmiten hyvin edullinen valmistaa, jos siinä käytetään ainoastaan synteettisiä aineita. Rehellisyyden nimissä täytyy myös sanoa, että aivan kaikkia aineita ei ole järkevää korvata luonnollisilla, koska se ei tukisi tällöin kestävää kehitystä.

Synteettinen kosmetiikkakin voi sisältää kasviöljyjä, mutta siinä on kuitenkin aina myös ainesosia, jotka ovat ihmisen valmistamia. Synteettisessä kosmetiikassa käytetään edelleen aineita, jotka kuormittavat sekä ympäristöä, että mahdollisesti myös elimistöämme. Myös tuotteen hävittäminen on mutkikkaampaa – luonnonkosmetiikka on useimmiten biohajoavaa, mutta synteettinen ei.

Vaikka rakastan luonnonkosmetiikkaa ja sitäkin enemmän luomukosmetiikkaa, en halua dissata synteettistä kosmetiikkaakaan. Olen työskennellyt todella upeiden ammattisarjojen parissa, jotka eivät ole olleet luonnonkosmetiikkaa. Edelleen saatan testata joitakin synteettisen kosmetiikan tuotteita, koska koen, että minun tulee olla kartalla mitä ammattipuolella tapahtuu. Mutta en halua enää omalle iholleni synteettisen kosmetiikan silikoneja tai mineraaliöljyjä, välttelen peg- ja ppg-yhdisteitä, SLS:ää eli sodium lauryl sulfatea (natriumlauryylisulfaattia) ja synteettisiä UV-filttereitä.

Onko sinun helppoa tunnistaa luonnonkosmetiikka tavallisesta kosmetiikasta? Kysy minulta neuvoa, jos sinulle jokin tuote aiheuttaa päänvaivaa tai sinua jäi vaivaamaan mitä on luonnonkosmetiikka vielä tämän kirjoituksen jälkeen.

 

 

 

 

 

Mitä mieltä olet? kommentoi, niin jutellaan lisää.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.