Herkkä iho

Miksi iho on herkkä?

Herkistynyt, reagoi helposti? Punottaa, kuumottaa, kirvelee, kutisee? Iho voi olla herkkä monin eri tavoin ja iho voi reagoida erilaisiin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin hyvin eri tavalla.

Miksi iho sitten on herkkä? Kaikki ihotyypit voivat olla herkkiä, mutta herkkä iho ei ole ihotyyppi, toisin sanoen normaali, kuiva, öljyisen rasvainen(seborrea oleosa), kuivan rasvainen (seborrea sicca) ja sekaiho. Herkkä iho on aina epätasapainossa.

Syyt, jotka usein aiheuttavat ihon herkistymistä:

 • vääränlainen kosmetiikka liian aktivoivine ainesosineen, hajusteineen sekä säilöntä- ja väriaineineen, allergiat
 • ihon hoitamattomuus
 • pakkanen, viima, tuuli, aurinko
 • kuiva sisäilma
 • päätetyöskentely
 • lääkkeet
 • saasteet
 • huono ravitsemus
 • alkoholi
 • tupakointi
 • stressi
 • liian vähän unta
 • hormonit

Jos ihosi on kovin kuumottava ja punoittava ulkoilun, saunomisen ja punaviinilasillisen jälkeen, on todennäköistä että sinulla on myös couperosaa, toisin sanoen hennot capillaarisuonesi ovat laajentuneet ja näkyvät ihon pinnalla. Edellä mainitut tekijät myös lisäävät couperosaa ja voimakas couperosa on altistava tekijä esimerkiksi ruusufinnille eli rosacealle.

Alkoholi laajentaa verisuonia ja vapauttaa histamiinia, jolloin lopputuloksena on allergiatyyppinen punoitus. Mikäli alkoholi aiheuttaa sinulle punoitusta, suosittelisin lopettamaan alkoholin käytön tai ainakin pitäytymään todella pienissä annoksissa.

Saunastahan me suomalaiset emme kovin helposti luovu ja ulkoilun tärkeydestä ei ehkä tarvitse mainitakaan, joten herkän ihon suojaaminen auringolta, tuulelta, kylmältä ja kuumuudelta on ensiarvoisen tärkeää. Nautiskele saunassa kuitenkin vain miedoista lämmöistä. Voit myös laittaa saunaan kasvoillesi kosteuttavan tai rauhoittavan naamion tai suojata kasvojasi pienellä kostealla pyyhkeellä erityisesti löylyä heitettäessä.

Ihana kamala aurinko

Ulkoillessa sinun kannattaa käyttää korkeita suojakertoimia, vähintään spf 30, mieluiten 50, vaikka et palaisikaan herkästi auringossa. Jos ei ole aivan pakko auringossa olla, ole mieluummin varjossa. Älä huoli, rusketut suojakertoimista huolimatta. Käytä mieluiten fysikaalista aurinkosuojaa, joka heijastaa auringonsäteet iholta. Kannattaa siis tässäkin suosia luonnonkosmetiikkaa.

Ota aurinkovoide Suomessa käyttöön heti ensimmäisten auringonsäteiden pilkahtaessa keväällä ja käytä niin pitkälle syksyyn, kuin syyssateet alkavat. Ulkomaamatkoilla tottakai käytät aurinkovoidetta. Älä ota aurinkoa, mutta toki voit oleskella auringossa. Aurinkovoidetta käyttämällä paitsi ehkäiset palamista, mutta myös ryppyjen muodostumista, ihanaa! Aurinkovoiteen käytöllä saatat ehkäistä paitsi ihon palamista, myös couperosan lisääntymistä ja aurinkokeratoosia, ihosyövän esiastetta, jota näen työssäni valitettavan usein. Auringolta suojautumisesta voit lukea lisää täältä.

Minulta kysytään usein, miksi iho on herkkä? Saatat huomaamattasi rasittaa ihoasi turhaan. Talvikautena sinun kannattaa miettiä aamurutiinisi uusiksi, jos sinulla on tapana juuri kasvot pestynä, voiteet kasvoilla lähdet pyyhältämään töihin (tai kokonaan ilman voiteita, soo-soo). Anna siis voiteille aikaa imeytyä ainakin puolisen tuntia, ennen kuin lähdet ulos. Muutoin on vaarana, että ihollasi oleva kosteus jäätää iholle ja tekee sille enemmän hallaa. Tuulta, viimaa ja pakkasta vastaan kannattaa ottaa käyttöön hyvälaatuinen jauhemainen mineraalimeikki. Meikki suojaa ihoa jonkin verran. Mitä enemmän kerroksia, sitä suojatumpi ihosi on. Parastahan olisi, jos voisit käyttää pakkasella koko kasvot peittävää kommandopipoa, mutta en nyt sitten tiedä kuinka miellyttävää se on työmatkoilla… Talviurheilijoille kyllä suosittelen silkistä valmistettua hiihtomaskia.

Miksi ihoni on herkkä?

Vietä aikaa mahdollisimman paljon luonnossa. Mitä enemmän halailet puita, makailet mustikkamättäässä ja tuoksuttelet kukkia sormet mullassa, sitä enemmän ihosi saa happea ja hyviä bakteereita. Ja sitä paremmin ihosi silloin voi. Terapiaa iholle ja mielelle ja vieläpä ilmaiseksi!

Miksi iho on herkkä – Olet mitä syöt

Se mitä syöt, heijastuu hyvin paljon myös ihoosi. Jos olet roskaruuan ystävä ja valmisruuat täyttävät ostoskorisi kaupassa, rakastat irtokarkkeja, suklaata ja sipsejä, voisi olla hyvä miettiä, mitä asioita voisit muuttaa ruokavaliossasi. Monet rosaceasta, perioraalidermatiitista eli PODista ja aknesta kärsineet ovat saaneet apua sokerin, viljatuotteiden ja/tai maitotuotteiden jättämisellä pois ruokavaliosta. Älä kuitenkaan pidä tätä ensisijaisena vaihtoehtona, mikäli et kärsi edellä mainituista ihosairauksista. Jos suolistosi voi huonosti huonon ruokavalion, lääkkeiden tai stressin ansiosta, on hyvin mahdollista, että myös ihosi reagoi. Joko herkistymällä, puskemalla epäpuhtauksia tai sinulle voi puhjeta esimerkiksi ruusufinni tai POD.

Oman ihoni kunnossa näen merkittävän muutoksen heti, jos on jokin muutaman päivänkin jakso, että olen syönyt valmisruokaa tai jotakin todella rasvaista höystettynä parilla lasillisella punaviiniä. Suosi siis kasviksia, marjoja ja hedelmiä, syö monipuolisesti terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Juo 2-3 litraa vettä joka päivä. Huolehdi, että saat tarpeeksi omega-3-rasvahappoja, esimerkiksi kalasta, kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja pähkinöistä. Lisäksi on tärkeää muistaa syödä maitohappobakteereita suoliston kunnon tasapainottamiseksi. Älä myöskään unohda kuituja!

Kuiva ja herkkä iho

Kuiva ja pintakuiva eli kosteusköyhä iho reagoi usein erityisen herkästi kosmetiikkaan, kirvelemällä tai kuumotuksella. Monesti syynä on liian aktiivisten tuotteiden käyttö, allergiat hajusteille, väriaineille tai säilöntäaineille tai mille tahansa muulle tuotteen ainesosalle. Syynä voi myös olla ihon hoitamattomuus, jolloin iho on pitkään ilman tarvitsemaansa kosteutusta. Kukapa ei hermostuisi, jos koko ajan ärsytetään… herkistyminen tapahtuu usein pikkuhiljaa ajan saatossa, mutta varsinaiset isommat oireet saattavat tuntua siltä, että ne alkaisivat ”kuin yhdessä yössä”. Joskus toki allerginen reaktio voi aiheuttaa yhdestä kerrasta sairaalareissun.  Allergian kanssa kamppailemisesta voit lukea lisää Yellowmood-blogista. Kuivassa ihossa ihon läpäisyeste on jo heikentynyt, jolloin iho saattaa joskus kirvellä ihan jo vaikkapa apteekin perusvoiteesta.

Jos sinulla on herkistynyt kuiva tai pintakuiva iho, ota käyttöön hellävarainen puhdistustuote, kosteuttavan ja rauhoittavan kasvoveden kerrostaminen, kasvoöljy sekä voide. Osta vain herkän ja kuivan ihon hoitoon tarkoitettuja tuotteita ja unohda kaikki aktiiviset korea-kosmetiikkatuotteet, kiinteyttävät tuotteet ja vahvat hapot. Vasta kun ihosi löytää tasapainon, on mahdollista, että voit kokeilla joitakin aktiivisempia tuotteita, mutta nyt ei ole vielä sen aika. Herkistynyt ja jo valmiiksi kuiva tai pintakuiva iho ei kaipaa mitään ylimääräisiä ärsykkeitä, joten sinun kannattaa unohtaa erilliset silmänympärysvoiteet sekä kuorinta nyt ainakin joksikin aikaa, 2-3 kuukaudeksi.

Älä unohda probiootteja ja prebiootteja!

Kuten jo aiemmin totesin, luonnosta iho saa hyviä bakteereita. Iho, jonka toiminnot ovat jollakin tavalla häiriintyneet ja iho voi huonosti, on sen bakteerikanta eli mikrobiomi myös huonossa jamassa. Sisäisesti syötävät maitohappobakteerit lisäävät myös ihon hyvinvointia, mutta niitä on mahdollista saada myös kosmetiikasta. Eläviä probiootteja iholle, kiitos! Ah, tämä on niin lempiaiheeni, johon palaan vielä!

Kaikki ihotyypit hyötyvät ylimääräisistä probiooteista ja prebiooteista, mutta herkistyneelle iholle ne ovat must. Ihon mikrobitasapainon eli mikrobiomin häiriintyessä iho alkaa herkistyä tai sille tulee muita ongelmia, kuten punoitusta tai näppyjä. Epäpuhtauksien, näppyjen ja finnien kanssa kamppailevat yrittävät monesti pestä ihoaan mahdollisimman puhtaaksi, mutta tulevat siinä samalla tehokkailla puhdistustuotteilla tuhoamaan iholtaan myös hyviä bakteereja. Talintuotanto riehaantuu liiasta pesemisestä vain lisää. Iho voi samalla myös kuivua, jolloin jäävät kaikki tukkeumat kuivan ihokerroksen alle jumiin eikä iho pääse puhdistumaan. Tukkeumia tulee lisää, iho tulehtuu. Yrität pestä, puhdistaa ja kuoria ihoasi aina vain tehokkaammin ja niin kierre on valmis.

Epäpuhdas iho hyötyy kaksoispuhdistuksesta, mutta mikäli ihosi on herkistynyt, jätä kaikki vaahdot ja geelit pois puhdistuksen toisesta vaiheesta ja siirry maitomaiseen puhdistustuotteeseen. Kosteuttavan kasvoveden kerrostaminen pari kertaa saattaa riittää, mutta kerrostaminen useampia kertoja erityisesti talvikaudella saattaa tulla kyseeseen. Ota käyttöön myös tulehdusta rauhoittava kasvoöljy ja ohut kosteuttava voide.

Suola ihonhoidossa

Atooppinen iho erityisesti saattaa hyötyä suolasta ihonhoidosta, myös emässuolasta on hyviä kokemuksia. Mutta varoituksen sana, suola kirvelee rikkoontuneella iholla. Ajan myötä kirvely helpottaa. Suolakylvyt ja hauteet ovat siis usein atoopikon ystävä. Suolakylvyn jälkeen ei ihoa kannata kuivata, vaan antaa veden kuivahtaa iholle. Hiukan kostealle iholle voit kuitenkin levittää kosteusvoiteen.

Vaikka sinulla ei atooppinen iho olisikaan, voit hyvin kokeilla esimerkiksi suolasaippuaa silloin tällöin kuivan ihon hoidossa. Olen itse saanut hyviä tuloksia todella kosteusköyhään, hilseilevään ja rikkonaiseen ihoon sekä kosmetiikan aiheuttamaan allergiseen reaktioon Meine Base-emässuolan ja probioottien yhteiskäytöllä. Kun iho on parantunut, ei kannata missään tapauksessa jatkaa emässuolan käyttöä, koska se myös muuttaa ihon ph:ta emäksisemmäksi ja sitähän me emme halua. Ihon Ph:n kuuluu olla lievästi hapan. Probiootteja voit käyttää iholla kuuriluontoisesti. Kokeile esimerkiksi Essen Sensitive Serum -probioottiseerumia.

Aloita korjaamalla yksi asia kerrallaan

Kaikki kosmetiikka voi herkistää ja allergisoida, vaikka siinä olisi minkälainen testamentti ja todistus sen ”allergiaystävällisyydestä”.  Kosmetiikassa herkkäihoisen kannattaa valita hajusteettomia tuotteita ja etsiä tuotteista mahdollisimman lyhyitä ainesosalistoja eli incejä.

Sinun voi olla vaikeaa aluksi löytää niitä syitä, jotka ovat johtaneet ihosi epätasapainoon. Usein se on monien asioiden summa ja saattaa viedä pitkänkin aikaa, ennenkuin iholla tapahtuu näkyviä muutoksia. Aloita korjaamalla yksi asia kerrallaan. Vaihda putsarisi geelistä tai vaahdosta miedompaan kasvomaitoon tai aloita kaksoispuhdistus öljypuhdistuksella ja maidolla. Tämäkin toki vähän ihotyypistä riippuen. Kosteuttavan kasvoveden kerrostamisen aloittamisestakin on hyvä lähteä liikkeelle.  Tai tee ruokavalioremontti. Jos esimerkiksi ahmit leipää ja muita hiilihydraatteja, saattaa yksinkertainen vastaus löytyä jo sieltä ja näiden tuotteiden vähentämisestä.  Stressin vähentäminen elämästäsi auttaa sinua itseäsi myös henkisesti, jolloin ihosikin voi automaattisesti paremmin. Mutta älä tee muuta kaikkea kerralla, sillä tuloksena voi olla vielä entistäkin pahempi tilanne. Maltti on valttia, myös ihonhoidossa. Pikkuhiljaa voit tehdä lisää muutoksia ja usein paras lopputulos saadaan monen asian yhteisvaikutuksella.

Nestekierron elvyttäminen hyödyttää herkkää hipiää ja tähän soveltuu erinomaisesti lempeä lymfahieronta ja lymfanestevirtausta edistävä guasha. Lue herkän ihon guasha-tarina Katja Kokon blogista.

Helli herkkää ihoasi. Älä stressaa, vaan usko siihen, että muutos parempaan on ihollesi mahdollista.

Käyn tarkemmin läpi ihotyyppejä ja erilaisia iho-ongelmia muissa kirjoituksissani. Jos kaipaat henkilökohtaisempaa ohjausta, voit aina olla yhteydessä minuun💚

Rakkaudella, Reija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä mieltä olet? kommentoi, niin jutellaan lisää.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.