bakuchiol siemenet

Bakuchiol – retinolin luonnollinen vastine

Bakuchiol, jota on tehokkuudessaan ihonhoidon ihmeaineeksikin väitetty, on luonnollinen vastine anti-age raaka-aine retinolille. Retinoli on A-vitamiinin johdannainen. Se ei sovi kaikille ja toisille se aiheuttaa ihoreaktioita. Retinoli valmistetaan kosmetiikkaa varten laboratoriossa kustannussyistä, joten luonnollisessa muodossa sitä tuskin kosmetiikasta löydät.

Bakuchiol on kasviestrogeeni, jota saadaan Psoralea Corylifolia -kasvin (babchi) siemenistä ja Psoralea glandulosa-kasvin lehdistä. Psoralea Corylifolia on kotoisin Intiasta ja Psoralea glandulosa on Etelä-Amerikasta, Chilestä ja Perusta.  Bakuchiolia on käytetty perinteisessä kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä bakteerien ja sienien aiheuttamissa iho-oireissa, kuten psoriasiksen, leukoderman ja jopa lepran hoidossa.

Bakuchiolilla näyttää olevan antimikrobisia, tulehdusta estäviä, hapettumistä estäviä sekä osteoporoosia, masennusta ja stressiä lievittäviä vaikutuksia. Sitä on tutkittu esimerkiksi syöpäkasvainten hoidossa, joten tuskin aivan mitättömästä kasvista siis on kyse. 

Bakuchiol  on luonnollinen vastine retinolille

Bakuchiol on retinolin kaltainen aine, jolla on kliinisillä tutkimuksilla todettu olevan anti-age-vaikutuksia iholla. Bakuchiol ei kuitenkaan ole A-vitamiinin johdannainen, kuten retinoli on eikä sillä ole minkäänlaista rakenteellista samankaltaisuutta retinolin kanssa. Retinoli voi aiheuttaa joillekin ihon herkistymistä, mitä bakuchiolin kanssa ei ole todettu. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että kahdentoista viikon käytössä bakuchiolia sisältävällä tuotteella on saatu merkittäviä muutoksia ihonhoidossa ikääntymismuutosten hoidossa – juonteet ja rypyt vähenivät, kiinteys ja elastisuus parani ja pigmenttimuutokset vaalenivat, mutta ilman retinolille tyypillisiä haittavaikutuksia, kuten kutinaa, hilseilyä ja kuivumista.

Bakuchiol sopii myös herkälle iholle

Herkälle  iholle on ollut vaikea löytää tuotteita, joilla valovanhenemista, kuten pigmenttimuutoksia ja ryppyjä voitaisiin hoitaa, sillä herkkä iho harvoin sietää retinolia tai aha-happoja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että bakuchiolia sisältävän ihonhoitovoiteen käyttö on saanut aikaan  merkittäviä muutoksia kimmoisuuden parantumisessa, ihon värin kirkastumisessa ja ihon yleiskunnon parantumisessa herkällä iholla ilman, että minkäänlaista herkistymistä tuotteelle on ilmennyt. 

Aknen hoidossa käytetyllä isotretioniinilla on paljon haittavaikutuksia ja sitä tulisi käyttää vain kaikkein vakavimmissa tapauksissa. Aknea on hoidettu myös antibiooteilla, mutta antibioottien haitat lienevät jo suurimmalle osalle tiedossa. Siksi tulisikin löytää luonnollisempia keinoja aknen hillitsemiseksi. Bakuchiolin on huomattu vähentävän mikrobien aiheuttamia tulehduksia niin iholla kuin sisäisestikin. Se sopii hyvin myös erityisesti hormonaalisen aknen hoitoon, sillä se vähentää tulehdusta ja vähentää tiettyjen aknea lisäävien entsyymien muodostumista iholla. Propionibacterium acnes on aknen syntyyn liittyvä bakteeri, jonka lisääntymistä, samoin kuin monien muiden  mikro-organismien kasvua,  bakuchiol hillitsee. 

Bakuchiolin on todettu tutkimusten mukaan auttavan myös suussa elävän hiivan liikakasvuun. Tästä voisi toki  tehdä päätelmän, että se vaikuttaisi hiivatulehdukseen myös iholla, mutta samat raaka-aineet vaikuttavat iholla ja kehossa eri tavoin. Riippuu myös paljon siitä, minkälaisessa yhdistelmässä ainetta käytetään, kosmetiikassa esimerkiksi voidepohjalla on suuri merkitys. 

Bakuchiol hidastaa ihon ikääntymisprosesseja myös antioksidanttisilla ominaisuuksillaan vähentäen oksidatiivisia eli hapettumisvaurioita ja vähentäen valovanhenemisreaktioita, kuten hyperpigmentaatiota, toisinsanoen maksaläiskiä. Esimerkiksi ihon seebumin (ihotali) sisältämä skvalaani on erittäin merkittävässä osassa hyperpigmentaation muodostumisessa ja se hapettuu herkästi. On osoitettu, että bakuchiol estää hapettumisreaktiota 60 kertaa tehokkaammin, kuin E-vitamiini. Bakuchiol myös lisää ihon omien antioksidanttien vaikutusta.

Näiden edellä mainittujen lisäksi Bakuchiol ehkäisee myös UV-valon aiheuttamia iho-oireita, eryteemaa. Voit huoletta laittaa bakuchiolia sisältävää tuotetta kasvoillesi auringossa oleillessasi, sillä se ei ole fototoksinen eikä siis näinollen reagoi auringonvalon kanssa aiheuttaen ihoärsytyksiä.

Vaikuttaa siltä, että bakuchiol todella on harvinaisen hyvin siedetty ainesosa, sillä löysin vain yhden tieteellisen artikkelin, jossa henkilö oli saanut bakuchiolia sisältävästä tuotteesta allergisen reaktion. Mutta täytyy kuitenkin jälleen kerran sanoa, että kuka tahansa voi olla mille tahansa raaka-aineelle allerginen, vaikka se olisi tutkimuksissa todettu hyvin siedetyksi ainesosaksi.  

Herkkiksille ja akneen

Bakuchiolia on käytetty monissa erilaisissa kosmetiikkatuotteissa. Useimmiten sitä on voiteissa, seerumeissa ja kuuriluontoisissa tehotipoissa, mutta myös naamioissa ja jopa lapuissa, joilla pyyhitään kasvot puhdistuksen jälkeen. Olen niin onnellinen, että myös rakastamallani Esse-sarjalla on bakuchiolia sisältävä tuote, sillä omat retinolikokeiluni ovat päätyneet aina punoittelevaan ihoon huolimatta siitä, kuinka hitaasti ja varovasti kokeilut olen aloittanut.  Esse Resurrect Serum on vastaus herkkäihoisten anti-age-tuotekaipuuseen, sillä se sopii myös herkälle iholle vähentäen ikääntymismuutoksia tehokkaasti. Resurrect serum on myös loistava tuote hormonaaliseen akneen. Myös Bybi-sarjalla on bakuchiol-seerumi, mutta sitä en ole kokeillut. 

Esse Resurrect Serum sisältää bakuchiolin lisäksi myös muita tehokkaita aktiiviraaka-aineita. Antioksidanttinen ylösnousemuskasvin uute antaa pitkäkestoista kosteutta, hyaluronihappo kosteuttaa ja kiinteyttää, tyndallisoidut lactobacillukset parantavat suojabarriäärin toimintaa ja edistävät kosteustasapainoa, lysaattimuotoinen lactobacillus-uute sisältää antimikrobisia peptidejä ja tasapainottaa ihon mikrobistoa, gamma-aminovoihappo rentouttaa kasvonpiirteitä, parantaa kimmoisuutta iholla ja vähentää ihon karheutta, pantenoli parantaa suojabarriäärin toimintaa vähentäen TEWL:n eli transepidermaalisen kosteuden haihtumista iholta ja vähentäen tulehdusta ja prebiootit auttavat ihoa toimimaan paremmin ruokkien mikrobeja. Aivan täydellinen kombo ikääntymismuutosten hoitoon, mutta myös aikuisiän akneen.

Lue lisää herkän ihon hoidosta.

Siloisin ajatuksin, Reija

 

 

Lähteet:

Chaudhuri, R K; Bojanowski, K. International 2014. Bakuchiol: a retinol-like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti-aging effects. Journal of Cosmetic Science; Oxford Vol. 36, Iss. 3. (Jun 2014): 221-230. DOI:10.1111/ics.12117. 

Chaudchuri, R., Marchio, F., 2011. Bakuchiol in the Management of acne-affected skin.  https://www.researchgate.net/profile/Ratan_Chaudhuri/publication/284931325_Bakuchiol_in_the_management_of_acne-affected_Skin/links/566c70a708ae1a797e3d8958/Bakuchiol-in-the-management-of-acne-affectedSkin.pdf 

Hemali, G., Zoe, D., Levy,S.B., 2020. Topical effects of a natural retinol alternative: A clinical assessment of bakuchiol on sensitive skin. Journal of the American Academy of Dermatology Volume 83, Issue 6, 2020. Viitattu 30.12.2020.

Nordin M, Razak F.A, Himratul-Aznita W.A. 2015. Assessment of Antifungal Activity of Bakuchiol on Oral-Associated Candida spp. Evidence – Based Complementary and Alternative Medicine; New York Vol. 2015.DOI:10.1155/2015/918624. 

Lim 2009; Choi 2010; Kim 2013; Huang 2014; Mao 2014. Phytoestrogen Bakuchiol Exhibits In Vitro and In Vivo Anti-breast Cancer Effects by Inducing S Phase Arrest and Apoptosis.Front. Pharmacol., 24 May 2016. https://doi.org/10.3389/fphar.2016.00128

 

Mitä mieltä olet? kommentoi, niin jutellaan lisää.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.